#4 Meesurfen op de digitale golf volgens Tom Klein Beernink

Gisteravond zat ik op YouTube te kijken naar een aflevering van Café Weltschmerz. Een online platform dat middels interviews onderzoek doet naar een breed palet aan onderwerpen, die weinig of oppervlakkig aan bod komen bij de reguliere media. Ze stellen belangrijke materie aan de kaak.

In deze aflevering interviewde Ewald Engelen (financieel geograaf) de voormalig voorzitter van MKB-Nederland, Hans Biesheuvel. Nu oprichter van ONL, een belangenvereniging voor MKB ondernemers.

Hij gebruikte een mooie metafoor die ik graag wil aanhalen…

“De financiële ruimte voor het MKB is de afgelopen jaren steeds krapper geworden, regelgeving ingewikkelder en snelle digitalisering zorgen dat het overzicht voor menig ondernemer zoek is”, aldus de heer Biesheuvel. Hij vergelijkt het met een rotonde waar iedereen op rijdt, maar niemand weet waar elke afslag naartoe leidt. Iedereen is blijft dus rondjes rijden, totdat het duidelijk is welke afslag waar naartoe leidt.

Ik vind het een treffende metafoor. De crisis die menig MKB’er heeft getroffen staat nog vers in het geheugen, wat de mens wat schichtig maakt. Volledig begrijpelijk uiteraard! Digitalisering grijpt enorm om zich heen waardoor er ook nog geen rust kan neerdalen. Iedere ondernemer zal het belang van digitalisering wel inzien, maar de storm aan hippe containerbegrippen wordt met argusogen aanschouwd. Ook hier weer, begrijpelijk.

De digitale golf

Mijn tip voor dit gloednieuwe jaar? Blijf ingehaakt op de Digitale Transformatie. Oké, oké… weer zo’n mooie kreet, maar ik meen het. Bekijk hoe dit jouw ambitie en strategie raakt. Want laten we eerlijk zijn, het moet je ook over twee, drie of vijf jaar echt helpen, anders investeer je niet in je toekomst. Het lijkt mij daarom verstandig dat je nog even een rondje maakt op die rotonde en nadenkt of het wel de juiste keuze is.

De oplossing hoeft natuurlijk niet perse ingewikkeld high tech en/of mega futuristisch te zijn, als het je functioneel helpt en ook toekomstbestendig is, dan is het de oplossing die bij jou past.

Zorg dat je je ambitie en strategie helder voor ogen hebt. Praat er over met je management team zodat de neuzen dezelfde kant op staan. Waar zie je jezelf over vijf jaar? Wat heeft invloed op je businessmodel? Wie zijn je sleutelpartners? Wat kan je voor elkaar betekenen? Hoe verandert je klantbehoefte?

Onderzoek zelf, maar laat je ook informeren. Een externe adviseur vragen om er een licht op te werpen helpt je in je denkproces, vreemde ogen kijken zonder aannames en stellen de juiste vragen, waar jij misschien nog niet over na hebt gedacht.

Om even voor eigen parochie te spreken, schuif eens aan bij ons Nerdcafé en laat je inspireren. Direct aanmelden? Dat kan hier!

Dus in het kort. Wees kritisch en durf om mee te bewegen op de digitale golf. Eenmaal de juiste afslag op de rotonde gevonden kan het je zomaar eens leiden naar geweldige business.

De digitale golf…