Onze Azure-man Tienco vertelt: ‘dit is waarom je Azure wilt!’

Ooit bestond het werk van een systeembeheerder uit onder andere “lichamelijke” inspanning. ’s Ochtends binnenkomen en dan een rondje door de serverruimte lopen om te controleren of er geen vreemde geluiden waren, alle servers nog probleemloos werkten en of de koeling het nog deed. Voordat je naar de koffieautomaat kon gaan eerst nog even wat back-upmedia wisselen, want ja, veiligstellen van data is prioriteit nummer 1.

Van “lichamelijke” inspanning naar meer dan informatievoorziening

Tijden veranderen en in automatiseringsland met name. Tegenwoordig is het zo dat je, voordat je koffie in je beker ziet lopen, je al weet hoe ‘gezond’ je computeromgeving is. Al een tijdje ontvang je een sms of e-mail van het back-upprogramma. Dat is geen nieuws. Echter met de komst van Azure gaat de informatievoorziening verder… Veel verder!

Het werk van een systeembeheerder gaat veranderen, Minder focus op servers en randapparatuur en meer focus op dashboards voor de actuele status van de black-box die Azure heet. Servers draaien virtueel ergens in een datacenter, voor ons in Nederland is de kans erg groot dat dit in Middenmeer (NH) is, want daar staat 1 van de 2 datacenters van waaruit Azure wordt aangeboden in West Europa.

Ontastbaar maar oh, zo flexibel!

Azure is een enorme blokkendoos met tools en functies, allemaal aangeboden via een portal in de virtuele wereld. Geen geschuif meer van DVD’s, geen USB-schijven met installatiebestanden of het sleutelen in een computerruimte maar een ontastbare wereld die nuttige zaken binnen handbereik brengt.

De job van een beheerder verandert daarom ook in een snel tempo naar die van informant. Het monitoren van een omgeving gaat via de eerder genoemde dashboards, uitbreiden van capaciteit van processoren, geheugen of opslag is een paar klikken op de knop toegevoegd en de controle van bijvoorbeeld de back-up kan worden gedaan met een blik op het scherm. Maar natuurlijk ook nog steeds door middel van meldingen via sms of e-mail!

Om je werkgever het gevoel te geven dat je ‘in control’ bent dien je aan te tonen dat alles nog naar wens functioneert. Daarom zal je regelmatig gegevens moeten verzamelen en deze in een rapportage vastleggen om te bewijzen dat de Azure-omgeving net zo goed werkt als ooit de apparatuur in de serverruimte.

De mogelijkheden van Azure zijn enorm uitgebreid en flexibel, integratie met andere Microsoftproducten zoals Office 365 (dat trouwens ook via het Azure-platform wordt aangeboden) bieden nieuwe kansen en mogelijkheden voor de zakelijke markt. Flexibiliteit vinden we terug in het onbeperkt kunnen bij- en afschakelen van hardware bijvoorbeeld.

De koffieautomaat blijft een apparaat, voor de rest wordt de digitale wereld steeds meer een virtuele wereld.

Azure…