Bewust worden van bewustwording – hoe doe je dat?

Bewustwording is een hedendaags onderwerp. Zowel op persoonlijk als zakelijk gebied. Je ziet vaak voorbij komen: “Zo voorkom je een burn-out”, “Geen stress met deze tips”. Allemaal hartstikke informatief en wie weet heb je er wat aan. Niet geprobeerd is altijd mis, toch? Maar soms komt het ook wat zweverig over. Dat past niet bij iedereen in het straatje. Wij van KB-IT vinden, zolang je dat love to work gevoel hebt, gaat het goed.

Maar toch is bewustwording van groot belang. Love to work en bewustwording gaan namelijk hand in hand. Wanneer jij met plezier naar je werk gaat, wil je het ook graag goed doen. Niet de kantjes er vanaf lopen, alle potentie uit jezelf en jouw collega’s halen, tevreden klanten creëren en behouden maar ook veiligheid waarborgen. Maar wat heeft bewustwording hiermee te maken?

Waarom bewust worden van bewustwording?

be-wust-word-ing  (de; v): het inzicht krijgen in een situatie

Wees je bewust van de mogelijkheden (zowel voor- als nadelen) van beveiliging door je hele organisatie heen. Zo krijg je inzicht in de situatie zoals de gevaren die op werkvloer loeren. Dat klinkt heel spannend, maar zo zwart-wit kan het zijn. Niet je wachtwoord onthouden en deze daarom maar op een post-it schrijven is niet bepaald veilig. Zonder dat jij je daar bewust (ha, daar istie weer!) van bent, kan dat een datalek veroorzaken. Onbevoegd toegang krijgen tot documenten is ook een datalek. Wist je dat een datalek moet melden?

Maar ook klantgegevens horen niet voor het oprapen te liggen. Bewaar dezen in een beveiligde omgeving zoals Office 365, waarin collega’s op basis van machtigingen en rollen deze gegevens mogen benaderen. Bijvoorbeeld: een HR-medewerker kan niet het budget zien van Marketing en een marketeer kan niet de administratie zien van de HR-afdeling. En toch kunnen beiden overal werken! Gaaf hé?

Hoe doe je dat? Bewustwording?

Maar hoe realiseer je dat dan, die bewustwording? Dat kan op verschillende manieren. Zoals het doorsturen van deze site Mijn Bureaublad Blog naar je medewerkers, of volg onze LinkedIn of Facebook-pagina. Zo blijven jij en je collega’s altijd up to date van onze laatste tips and tricks.

Maar wij geven ook workshops waarin wij op basis van een inventarisatie een steentje bijdragen aan bewustwording binnen jouw bedrijf. Ook kunnen wij een dagje meekijken in de wondere wereld van jullie beveiliging. Wat dacht je van 1 op 1 sessies?  Alles kan en wij denken graag met je mee.

Bewustwording…