Wat moet je met de data die je onbewust verzameld?

Vraag jij je wel eens af waarom je bepaalde lijsten invult? Waarom je bepaalde keuzes moet maken in een formulier? Je bent (onbewust) data aan het verzamelen. We slaan met ons allen heel veel data op. Wat kunnen en moeten we vervolgens met deze gegevens? Maak kennis met Microsoft Power BI…

 

Met Microsoft Power BI maak je waardevolle inzichten over verzamelde data. Wat de actuele verkoopcijfers zijn, wat de werkvoorraad is, je kan het grafisch weergeven in een overzichtelijk dashboard (stiekem heb je hier al iets van gezien in ons bericht over de Surface Studio).

Een overzicht van openstaande meldingen. Sorteren op alle meldingen met hoge prioriteit of per afdeling. Het dashboard is interactief. Door te klikken (of touchen) op bijvoorbeeld “prioriteit hoog”, verspringen alle resultaten om enkel de meldingen te weergeven met een hoge prioriteit.

Het is niet alleen effectief om deze rapporten te maken, maar ook erg leuk! Verkoopcijfers worden eindelijk vertaald naar zichtbare resultaten. Welk product is deze maand het meest in trek? Wat is de verhouding van verkoop ten opzichte van vorige jaar?

Het motiveert jou en jouw collega’s om niet in de rode cijfers te komen en een nog beter resultaat te halen.

In hoeverre dit al niet gaaf genoeg is, wordt het nu pas echt interessant…

Aan de hand van de data kan je namelijk gaan analyseren en voorspellen. Is het aantal meldingen op maandag altijd hoger dan op een andere dag, dan kan je anticiperen door extra personeel in te zetten. Waarom verkoopt een bepaald product beter in de zomer? Misschien is een passende winter-actie te bedenken om het product. Zijn de verkoopcijfers al mooi, maar valt het op dat een bepaalde regio achterblijft, dan kan een gerichte marketingcampagne dit een boost geven.

Data, dashboards, analyseren…