Met deze tips ga je met een veilig gevoel op vakantie!

Zomertijd! Oftewel tijd voor ontspanning, plezier en bezinning. Ook bezig met tweede helft van het jaar? Wij zijn benieuwd, welke goede voornemens heb jij waargemaakt? Maar first things first, een mooie vakantie gewenst! Even afstand van je werk nemen doet goed en levert nieuwe energie. Maak daar vooral gebruik van! Door onderstaande tips toe te passen, ga je ook nog eens met een veilig gevoel op vakantie.

Wat kun jij deze zomer van ons verwachten?

Veilig gevoel - tips

Kennisblogs! Ja, dat lees je goed. Wij gaan informatieve en leuke blogs delen over de ontwikkelingen in IT, waarbij júllie thema’s centraal staan. Waaronder beveiliging! GDPR anyone? Beveiliging van data is actueel, je zal er bijna bang van worden. Bijna… Data is overal, maar data is vooral kostbaar. Daar moet je zuinig en secuur mee omgaan.

Waarom dan? Om één hele simpele reden. Je wilt geen boete aan je broek. Daarom delen wij – in het kader van goede voornemens voor het tweede deel van het jaar – vijf tips hoe jouw bedrijf/jij veiliger met data om kunt gaan.

Tip 1 Vergrendelen

Vergrendel je scherm als je aan de vrijdagmiddagborrel begint, maar ook als je even bij je werkplek weg gaat. Je laat je privételefoon ook niet open en bloot slingeren voor iedereen om ermee aan de haal te gaan. Doe dat ook niet met zakelijke gegevens. Het raakt niet alleen je eigen organisatie zoals je medewerkers, maar ook je klanten/opdrachtgevers.

Tip 2 Weg met overbodige data

Je hebt een printje laten liggen bij de printer want “die pak ik zo wel even” – foei! Een absolute no-go wat betreft datalekken. Wist je dat je al moet melden op het moment dat een onbevoegde deze data onder zijn neus krijgt? Kies voor een veilige afdruk, zodat je printje er pas uitrolt als jij bij het apparaat staat.

Tip 3 Opgeruimd staat netjes

Ook bestanden die je niet meer nodig hebt kan je – wat zeg ik? – moet je verwijderen. Archiveer alleen de bestanden die echt bedoeld zijn voor het archief. Verwijderen en hup, je prullenbak legen. Dat is pas echt verwijderen. SharePoint Online leegt zelfs automatisch je prullenbak na 30 dagen. Zoals het hoort. Opgeruimd staat netjes.

Tip 4 Geen wachtwoorden op post-its

Je hebt het vast vaker gehoord en je bent er ondertussen moe van maar… Komt ie dan hé? Verander met regelmaat je wachtwoord. En nee, dat nieuwe wachtwoord schrijf je niet op een post-it! Waar heb je anders een wachtwoord voor?

Tip 5 Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen, maar scherm dat wel af voor een select gezelschap. Want niet iedereen kan jouw bestanden wat schelen. Daarnaast, door je bestanden te delen in plaats van als bijlage te versturen, verminder jij je opslagverbruik. Win-win!

Beveiliging…

Bovenstaande tips zijn redelijk voor de hand liggend, maar worden vaak niet serieus genomen. Bewustwording creëer je door deze tips te delen met je collega’s.

Vertel, wat is jouw focus komend half jaar?

Met de KB-IT informatiebeveiligingsscan kunnen we in kaart brengen wat er nodig is om een veilig gevoel in jouw organisatie te realiseren.

Veilig gevoel…

Veilig gevoel - niet uitgepraat