Mag mijn werkgever mijn bestanden bekijken in OneDrive?

Vorige week vertelden we je over hoe makkelijk het is om je lokale bestanden te migreren naar OneDrive met de Known Folder Move. Je hebt (bijna) geen techneut meer nodig! Superhandig ook, want nu staan je bestanden gewoon in OneDrive en dat betekent dat je er altijd en overal bij kan.

Maar dan… Dan staan je bestanden in OneDrive. Hoe zit dat met je privé-bestanden? Mag je werkgever deze bestanden bekijken?

Schrikken… Daar had je misschien nog niet aan gedacht.

Geen zorgen. We vertellen je er alles over.

Privé-bestanden in je zakelijke OneDrive

Stel… Je persoonlijke (online) harde schijf zit vol. Maar op je zakelijke OneDrive (oftewel binnen Office 365) heb je standaard 1 TB aan opslag. Voor de niet wetende onder ons is dat 1.000.000 MB. Meer dan voldoende om ook je persoonlijke bestanden in op te slaan. Toch?

Gelukkig kan dat ook gewoon zonder bang te zijn dat je werkgever er doorheen loopt te spitten. Ook op je werk heb je namelijk privacy. Maar dit heeft wel een nuance nodig.

Je werkgever in jouw OneDrive

OneDrive - Werkgever

Je werkgever mag door je OneDrive, het is ten slotte werkgerelateerd. Dat hij of zij tegen een aantal privé-bestanden aan loopt, kan gebeuren. Hij of zij mag deze bestanden niet openen, maar je wel aanspreken op het feit dat je privé-zaken uitvoert op het werk…

Daarnaast: als je een mapje plaatst met de naam ‘Privé’ mag de werkgever dit niet aanklikken, maar wel via het beheercentrum opvragen hoe groot deze map is.

Er zijn dus niet echt specifieke regels over het plaatsen van privé-bestanden in je zakelijke “cloud”. Uiteraard kan je hier afspraken over maken met je werkgever. Bijvoorbeeld: je mag maximaal 10% van je OneDrive gebruiken voor je privé-bestanden.

Maar je werkgever kan ook bepalen dat je maar 50MB op je OneDrive beschikbaar hebt. Om even een andere kant van de medaille te tonen.

Ga hier dus op een verstandige en redelijke wijze mee om. Gezamenlijk met je werkgever.

Houd hierbij rekening met informatiebeveiliging. We kunnen je hierbij helpen door een informatiebeveiligingsscan uit te voeren, deze kan je ook nog uitbreiden met de AVG-module.

OneDrive…

KB-IT uitgepraat OneDrive