Wet Meldplicht Datalekken: meer dan alleen een boete!

In onze allereerste blogpost heb je kunnen lezen over Wet Meldplicht Datalekken inclusief een aantal handige tips om een boete te voorkomen. Maar wat is nou Wet Meldplicht Datalekken? Het is in ieder geval meer dan alleen een boete…

Kaching!

Ja, de boete die maximaal kan oplopen tot €820.000 of 10% van de jaaromzet is “even” schrikken. Maar wat dacht je van alle andere gevolgen? Het respect en het vertrouwen is weg, zowel van je klanten als van je medewerkers. Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde relatie. En dan hebben we het nog niet eens over de stress die daarbij komt kijken.

Een datalek is meer dan een gehackte computer. Het simpelweg verliezen van een USB-stick is óók een datalek. Per ongeluk CC gebruiken in plaats van BCC in een e-mail, is óók een datalek! Een brand in het datacenter zonder back-up, wordt óók gezien als een datalek. Zo kunnen wij nog wel even doorgaan.

Dat een datalek kan gebeuren is al erg genoeg. Naast de gevolgen voor jouzelf en jouw bedrijf, kunnen er ook gevolgen ontstaan voor degene waar de gegevens van zijn gelekt. Denk aan identiteitsfraude, discriminatie en reputatieschade.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Maar ho eens even… Dat klinkt allemaal wel heel negatief. Het cliché “elk voordeel heeft zijn nadeel” kunnen we omdraaien. Elk nadeel heeft zijn voordeel! Zorg ervoor dat jij/jouw bedrijf de beveiliging zo goed voor elkaar hebt/heeft dat het een reden wordt voor klanten én medewerkers om trots op je te zijn.

Zo wordt Wet Meldplicht Datalekken een kans. Een kans om jouw bedrijf op orde te krijgen. Zodat iedereen met een goed gevoel de vrijdagmiddagborrel in kan. Daar hebben wij van KB-IT natuurlijk  wat voor bedacht. Zo kunnen wij Intune implementeren waarmee bepaalde beveiligingseisen afgedwongen kunnen worden, zoals het blokkeren van ongeautoriseerde applicaties. Daarnaast bestaat er zoiets als een Security Officer waar wij jou alles over kunnen vertellen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op. Want…


Maar voor nu eerst, de vrijdagmiddagborrel! Geniet ervan.