Wi-Fi als basisbehoefte: beheerd met Cisco Meraki

Als IT-beheerder help je niet alleen jouw collega’s via systeembeheer. Zij komen met vragen bij je over onder andere het installeren van een nieuwe software-updates en gebruiksvriendelijke manieren van delen. Je hebt tegenwoordig meer met je collega’s te maken dan met computers. Dit komt door één groot – vooral heel belangrijk – gemeenschappelijk goed, namelijk… Het Internet.

Ja, met een hoofdletter. Het Internet is namelijk non-stop in ontwikkeling en dat zorgt voor nieuwe functionaliteiten. Soms beperkende functionaliteiten, maar soms ook hele leuke. Zei iemand daar Netflix?

Zonder internet kan je eigenlijk niet jouw dag beginnen. Hoe check je anders jouw mail? Of hoe deel je dat belangrijke document zo vlak voor de deadline om nog eens tegen gelezen? Wat dacht je van in de pauze even je Facebook checken? Zo lekker… Dat gedachteloos scrollen. Lang leven Het Internet.

Maar dan komt jouw collega bij je. “Ik heb geen fatsoenlijk Wi-Fi. Het uploaden duurt zo lang! Kan jij daar niet wat aan doen?”. Je controleert de router, je controleert de verbinding, je probeert nog eens een ander kanaal. Maar het werkt niet… Waar kan dat nou aan liggen? Dit moet toch anno 2017 makkelijker in te zien zijn?

En toen was er Meraki!

Met Cisco Meraki kan je webbased je netwerk beheren. In theorie hoef je niet eens technische kennis te hebben. Deze dienst maakt het mogelijk om te zien waar het Wi-Fi-netwerk sterk is, welke apparaten het Wi-Fi-netwerk gebruiken – inclusief de hoeveelheid GB’s – en het is ook nog eens een beheertool. Wat dacht je van een Wi-Fi-timer? Of het blokkeren van ongenodigde gasten op het zakelijk netwerk? Zelfs het gastennetwerk kan geknepen worden. Dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van de leuke functionaliteiten van Meraki.

In het kader van privacy is dit is natuurlijk ook een gevoelig punt. Als IT-beheerder kan je namelijk ook in zien wat er verbruikt wordt. Zo zagen wij bij een klant dat er Netflix gestreamd werd op het zakelijk netwerk… Awkward? Of was dit voor bedrijfsdoeleinden? Hoever ga je qua het monitoren van de werknemers? Uiteraard willen wij van KB-IT daarin graag meedenken.

Konden we alle basisbehoeften maar zo makkelijk beheren.

Onze Meraki Expert Michel vertelt je er graag meer over

want…