Windows 10 Creators Update (ook wel “Makers-update”). Huh?!?

Veel mensen ontvangen meldingen over Windows 10 Creators Update (of Makers-update). Deze grote update biedt meer mogelijkheden voor grafisch designers, tekenaars en gamers en de algemene prestatie zal verbeteren voor Windows 10 en ook voor Microsofts Edge. Heel mooi allemaal, maar wat moet je ermee? Updaten, of niet? Wij raden aan updates gecontroleerd uit te (laten) voeren. Dus graag je aandacht voor onderstaande…

In Windows 10 krijg je een pop-up scherm te zien met het verzoek akkoord te gaan met de geplande installatie van de update, om de update direct te installeren of uit te stellen tot en bepaalde tijd. Let op! Dit is een grote update die niet in een paar minuten geïnstalleerd zal worden zoals bij kleinere updates, maar er tot een uur over kan doen voor volledige installatie. Vervelend dus om op directe installatie te klikken en erachter te komen dat je een uur niet kunt werken! Zeker wanneer je bestanden open hebt staan waar je op dat moment aan het werk bent. Niet wenselijk!

Installatie uitstellen lijkt een prima alternatief. Geen probleem! Echter, kies je voor een gepland tijdstip dan zal de computer ook op dat tijdstip de installatie starten en daarbij ook zichzelf herstarten, zonder waarschuwing vooraf. Dit is helaas onoverkomelijk en kan niet veel langer worden uitgesteld. Tijdens installatie wordt je computer opnieuw opgestart. Zorg dat je werk is opgeslagen dus! Mocht dit niet gelukt zijn, Windows zal proberen te zorgen uw bestanden te herstellen voordat de computer herstart wordt. Maar, succes NIET gegarandeerd.

Ons advies is dan ook deze update gecontroleerd te laten inplannen als je je middagpauze ingaat of voordat je aan het eind van de dag naar huis gaat. Zorg er wel voor dat je computer op het betreffende moment aan staan. Vergeet je dit, dan zal je computer alsnog gaan updaten wanneer je ’s ochtends je computer opstart!

In Windows Updates zitten niet alleen maar verbeteringen ten behoeve van beveiliging, maar ook uitbreiding van functionaliteiten en prestaties.